Při barvení vajíček nic přesně neodměřuju, řídím se tím, že čím chci sytější barvu, tím víc dám barvící ingredience. Ale pro představu jsem použila:
2 červené řepy + 1,5 l vody + 1 lžíce octa
1/2 malé hlávky červeného zelí + 1,5 l vody + 1 lžíce octa
3 plné hrsti slupek z cibule + 1,5 l vody + 1 lžíce octa
Ano, cibulové slupky, řepa a červené zelí jsou ty nejlepší barvy na vajíčka. Zatímco cibulové slupky na vajíčko začnou krásně chytat už při vaření, řepa a zelí začnou sytě chytat až při chladnutí. Takže pokud po uvaření barva vajíčka není nic moc, nezoufejte a počkejte přes noc, krásně se obarví.
Cibulové slupky jsou krásná klasika, červená řepa zase vajíčka obarví růžově. A zelí? To udělá úžasně modrou barvu.
Kdybych měla udělat stupnici 1-3, o první místo by nerozhodně bojovalo zelí s cibulovými slupkami. Slupky jsou klasika, a když je navíc ozdobíte v silonce, vypadají krásně. Ovšem modrá zelná vajíčka jsou prostě nádherná.
Moje tipy:
- Pokud barvíte vajíčka jen cibulí, můžete úplně klidně použít hnědá vajíčka.
- Pokud chcete vajíčka barvit řepou nebo zelím, barva bude hezčí na bílých vajíčkách.
- Bílá vajíčka jsou křehčí než hnědá, proto pozor při utahování silonky. I při vaření prasknou častěji než hnědá.
- Slupky ze žluté cibule obarví vajíčko do hněda. Slupky z červené cibule do hnědo-červena. Můžete je i namíchat.
- Nespěchejte a vajíčka nechte ve vodě vychladnout a klidně i déle, až do druhého dne. Budou mít krásně sytou barvu.
- Kromě sedmikrásek, fialek a různých lístků vypadá na vajíčkách nejlépe co? Různý drobný plevel.
- Kromě kvítků můžete vystříhat různé tvary z papíru a pomocí silonky je na vajíčko přidělat úplně stejně.
- Dobře vypadá i vajíčko, které obalíte prubanem (pružný obvaz, běžně koupíte v lékárně) a poté obarvíte.
- Pro zvýraznění barvy je dobré vajíčko nakonec potřít kouskem másla.
- Pokud nemáte nasyslené cibulové slupky (já syslím tak 2 měsíce před Velikonocemi), není nic jednoduššího než zajít do zeleniny. V bedně s cibulí je většinou volných slupek dostatek.
Postup:
Budete potřebovat: silonky a provázek
lístky a květy
červené zelí, červenou řepu a cibulové slupky
a vajíčka
Na vajíčko přiložte lístky nebo květy
přetáhněte silonkou
Silonku stáhněte do jednoho místa
a zavažte provázkem
Na hnědá vajíčka vložte do hrnce vajíčka + 3 plné hrsti cibulových slupek a lžíci octa
zalijte 1,5 l vody
Na růžová vajíčka vložte do hrnce pokrájenou řepu
zalijte 1,5 l vody a přidejte 1 lžíci octa
a vajíčka
Na modrá vajíčka vložte do hrnce pokrájené zelí, vajíčka
a přilijte 1,5 l vody a lžíci octa
Na velmi mírném ohni přiveďte pomalu k varu. Vařte 4 minuty, vypněte a nechte vychladnout do druhého dne.
Vajíčka barvená červeným zelím
Vajíčka barvená cibulovými slupkami
Vajíčka barvená červenou řepou
Autor článku: