Opět tu mám inspiraci pro rodinné pohoštění. My jdeme dnes do parku, neseme si pár kousků naloženého masa, zeleninu a několik dipů. Mrkněte na recepty.
Musím říct, že ač je dcera nejedlík, v tomto mám velké štěstí. Ovoce totiž miluje v jakékoliv podobě a dá mu přednost i před mnohými sladkostmi. Z praxe ale vím, že u všech dětí to takto nefunguje a když mě s ukázkou svých produktů oslovil prodejce ovocných pochoutek Šnek Bob, napadlo mě, že by to mohlo být zajímavé téma pro ty, kteří do dětí čerstvé ovoce nemohou dostat. Sepsala jsem tedy tento článek plný nápadů na domácí i kupované alternativy čerstvého ovoce a tip na zdravou šnečí pochoutku k němu přidám závěrem, takže určitě pročtěte článek celý, abyste ho neminuli. Co tedy zkusit, pokud vaše dítě odmítá čerstvé ovoce?
Klíčky všech možných druhů i stádií jsou u nás doma velmi oblíbené. Nejvíce je zbožňuje můj muž, který si je k večernímu televiznímu programu bere místo brambůrků a dalších nezdravých pochoutek. Dají se samozřejmě koupit, ale jejich cena se vlastně ani moc neliší právě od těch brambůrků, a při naší spotřebě už to jde i trošku do peněz, takže jsem se je naučila jednoduše klíčit doma. Pokud vás domácí klíčení také zajímá, sepsala jsem vám, jak na to a jaké máte možnosti.
Mám pro vás pár praktických tipů a triků jak na kapra.
A to jak na jeho přípravu, jak předejít nelibé "vůni" rybiny, potíže se smaženým kaprem a cholesterolem, nebo co se zbývajícími porcemi usmaženého kapra.
Skoro rok jsem měla rozepsaný článek/tutoriál "jak na makronky" a pořád váhala, jestli ho dokončit. Nepřijdu si na to úplně nejpovolanější, žádná makronková královna či přebornice. Taky se mi zdá, že je takových návodů na internetu poměrně dost. Navíc se mi při jeho psaní těžko hledala slova, chtěla jsem se podělit o svoje poznatky a zkušenosti, přitom jsem bojovala s tím, jak to napsat srozumitelně a aspoň trochu stručně, takže jsem to pořád odkládala. Nakonec jsem se rovnou zeptala vás, mých čtenářů, co mě sledujete i na IG a FB, a moc děkuju za komentáře i podporu - tutoriál je nakonec tady. Stručný tedy zrovna není, srozumitelný snad ano, užitečný? To uvidíme. Proseděla jsem nad ním celý nedělní večer, protože jsem ho prostě chtěla stihnout do konce víkendu, jak jsem slíbila, a ještě pořád má spoustu nedostatků (min. musím doplnit odkazy, možná upravit fotky a stoprocentně si ho ještě tak desetkrát přečíst), ale je tu a za každou odezvu budu moc ráda.
A teď to hlavní, co chci na začátku říct! I když vám makronky nejdou a nejdou, navzdory všem pokusům, návodům, tipům a blbuvzdorným radám (můj tutoriál nevyjímaje), nevzdávejte to!! Protože 1) makronky jsou prostě potvory a 2) nikdo není dokonalý a ani makronky nemusí být a 3) jsou strašně dobrý, i když vizuálně je to třeba bída. Když si vzpomenu na všechna ta rozteklá kolečka, nizoučké placky, popraskané vršky, duté skořápky a k podložce přilepené spodky...
PS: Narozdíl od jiných dezertů jsou v podstatě nenáročné na suroviny, jejich výčet je až směšně krátký - mandlová mouka (dnes běžně k sehnání na internetu i v obchodech, nebo si ji můžete umlít sami z mandlí), cukr a bílky. Zato jejich příprava může být pěkným oříškem. Obecně existují dvě metody, jak na makronky, - tzv. francouzská a italská. Ta francouzská se mi nejdříve zdála jednodušší, protože nevyžaduje cukrový rozvar, ale brzy jsem zjistila, že se dá taky snáze pokazit (nedostatečně vyšlehat/přešlehat sníh, přemíchat makronkovou hmotu atd). Na blogu ji najdete taky (makronky s bílou čokoládou a vanilkou), tady se ale budu věnovat té italské. I když je v postupu pár kroků navíc, s trochou praxe budete mít makronky hotové raz dva.
Taky prahnete na jaře po všem, co je zelený? Takže bylinky, pažitka, kopřivy (i na ni už chystám pár tipů). Přiznám se, že česnek znám jen pár let, asi nejsem dost in. Trochu to nechápu, že u nás na vsi ho lidi nepoužívají. Jak je to u vás, je to hit jako v Praze, že je mi to až trapný vůbec něco o česneku publikovat nebo naopak myslíte, že o něm ještě všichni ve vašem okolí neví?
Čerstvé těstoviny mají v italské kuchyni už dlouholetou historii. Hospodyňky si předávají tradice z generace na generaci a především umění vytvořit ty nejlepší těstoviny s pomocí válečku a poctivé ruční práce. Dnešní doba nám nabízí už spoustu šikovných kuchyňských pomocníků, díky kterým nám příprava těsta zabere mnohem méně času a zbyde nám tak více času třeba sklenku dobrého italského vína, které bývá skvělým společníkem při vaření.
Kefír je nápoj vyrobený kvašením pomocí kefírové kultury. Existují dva druhy. Jeden se živí laktózou (tibetská houba), tedy mléčným cukrem a ten druhý (tibetské krystaly) cukrem, ovocem. Jedná se o společenství (kolonie) různých druhů kvasinek a bakterií velmi prospěšných pro naše zažívání a imunitu. Pěstuju si obojí, v tomto příspěvku se budu ale věnovat pouze tibetské houbě.
Určitě jste o nich už slyšeli. Nebo neslyšeli, ale možná si tato populární jídla dáváte už léta. Já jsem je milovala ještě před tím, než jsem zjistila, že to má nějaký název. A důvod je prostý. Zbožňuji, když mám na talíři více druhů jídla a můžu je libovolně míchat a kombinovat. A nemusím si pak vybírat jen jedno, ale uspokojit nejen nejrůznější chutě, ale především naplnit nutriční potřebu mého těla. Ano, řeč je o Buddha bowls, které poslední dobou ovládly nejen instagram, ale také různé restaurace a kdejakou kuchyň. Že jste o nich ještě neslyšeli? Tak čtěte dál.
Ricotta je v Itálii velmi oblíbenou surovinou používanou na řadu vybraných receptů, jak slaných tak i sladkých. Mylně se ricotta považuje za sýr, jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí ze syrovátky (tekutina, která vzniká právě při výrobě sýra). Její kvalitu ovlivňuje především použité mléko, které může být kravské, ale existují varianty i z ovčího, kozího nebo z bůvolího mléka. Již staří Římané si vychutnávali tuto italskou delikatesu!
Nevím, zda se to dá vůbec nazvat kompotem. Spíš je to taková vitariánská zavařenina. Bez cukru, bez nálevu, prostě jen tak. Jde o velmi elegantní, bezpracný a rychlý způsob, jak kvalitně uchovat sezónní, zejména bobulové, ovoce. A to bez jakýchkoliv přidaných látek a v RAW kvalitě!
Na tuto metodu jsem natrefila asi před rokem (Vladimir Megre-Anastasia) a hned jsem si říkala, že to musím zkusit, že na tom něco bude. A taky že je! Světe div se, ono to opravu funguje! Takže jsme teď pár dnů snídali kaši s vlastním, čerstvým ovocem ze zahrady.
Získejte velice jednoduchým způsobem vlastní čerstvou potravinu s vysokou nutriční hodnotou všech potřebných živin (vitamínů, enzymů, minerálů), které jsou zároveň lehce stravitelné. To vše za minimum peněz. Tento malý zázrak se jmenuje naklíčená řeřicha.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI