Cukroví se dá péct docela dlouho dopředu, nicméně slepování je vhodné udělat až těsně před Vánoci.
Jáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých a suchých oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.
Bez glutamátů, případně i bez soli, pouze s tím, co vám chutná a voní. Smil je bylinka vonící jako polévkový bujon (na obrázku ty stříbrné větvičky). Letos ho mám dost, takže padlo na něj, ale použijte klidně i jiné aromatické bylinky. Směs používám na dochucení všeho jako polévky a omáčky, karbanátky, směsi...
Tak jo! Konečně něco z permakulturního tématu. Chtěla jsem o tom přispívat víc, ale jaksi začala sezóna a zavalila mě praxe. Nicméně neměla bych asi moc pěkných fotek na výběr...takže všechno má svůj čas a musí dozrát.
Švestky. Švestky jsou téma. Mám je tedy podstatně radši, než třeba populární cukety (taky téma jak hrom), ale oproti cuketám je s nimi podstatně víc práce. V první řadě je potřeba je docela rychle zpracovat. Pár dní v chladnějším prostředí sice vydrží, ale na nějaké trvalejší skladování to není. Za druhé je s nimi stran vypeckovávání dost práce. Pokud tuhle činnost samozřejmě neberete jako formu relaxu. Já teda určitě ne. A za třetí (a to mi přijde nejpodstatnější) dozrávají zpravidla všechny najednou. A tím se to právě celé komplikuje. Všude jsou švestky. Na stromě, pod stromem (pokud zaspíte), ve sklepě, v lednici, v přepravkách, v košících, v mísách, v mrazáku (pokud nestíháte), v pupících (mňam a au).
Tak jako vás po Gruzii provází tři základní typy sýrů, tak stejně se potkáte se třemi základními typy koření: adžika, suneli a svanetská sůl. Ani na jednu směs koření neexistuje přesná receptura, často ho vyrábí někdo doma a jemně se proto liší jak ve složení, tak v poměru jednotlivých surovin.
Bezinky jsou léčivé, já osobně nejvíce oceňuji bezinkový ocet, který dokáže zmírnit horečku do půl hodiny až o 2 stupně! A to my maminy oceníme, když máme doma malé marody. Takže i když je před námi léto, myslete již nyní na zimní období, kdy bezinkový ocet bude k nezaplacení! Jo a teď v létě bezinkový ocet také můžete využít k obkladům namožených svalů, třeba po náročném výšlapu a nebo jako "mazání" na štípance od hmyzu.
Loni jsem vypěstovala víc česneku, než jsme byli schopni spotřebovat. Teď už se malinko chystá klíčit, je ale jinak naprosto fit a tak jsem neváhala ho ještě zavčasu zpracovat. Jak začne klíčit, kvalita začne rychle klesat a to by byla škoda. Obzvlášť to množství co jsem měla já. Taky jsem si celkem dala, zabralo mi to dvě hodiny. Původně jsem chtěla zkusit i nějaké stroužky naložit, ale to loupání mě fakt dostalo, piplačka... Takže třebas příště.
Proč takovou věc vůbec dělat? A proč si kupujete drahou chlorellu, matchatea a jiné na protein, minerály a chlorofyl bohaté věci?
Zázračná quinoa, pseudoobilnina plná přírodní síly, představuje novou generaci zdravé kuchyně. Své kořeny zapustila v jihoamerických Andách, odkud se dostala až k nám a stala se součástí našeho jídelníčku. Stejně jako staří Inkové, i my využíváme její blahodárné účinky a rozplýváme se nad její chutí.
Tahle nugátová dobrota, složená pouze z arašídů, medu, kakaa a ghí se rozhodně jako náhražka cítit nemusí, naopak! Všechny suroviny jsou smíchány v ideálním poměru, vše v bio kvalitě.
Ghítela® je balená do skla o obsahu 230ml a litrových kbelíků pro nenasyty. Obal ze skla lze lehce sejmout a skleničku tak dále použít.
Na úvod musím zdůraznit, že nejsem žádná dortová odbornice, ani si to o sobě nemyslím. Pečení dortů mě hrozně baví, ale stejně mám pokaždé lehce rozklepaná kolena. Nespadne mi těsto během pečení? Co když ta náplň vyteče? Bude ten krém na dortu držet? Je ta poleva dostatečně hustá? Říká se, že trénink dělá mistra, a je pravda, že s každým dortem jsem si trochu jistější. Už se neleknu, když v receptu stojí "prokrojte korpus na tři pláty a naplňte ho krémem", tečka. Nejsem sice žádná dortová odbornice, ale naučila jsem se pár triků, jak na úhledný dort. Třeba přijdou vhod i vím... Tak hodně zdaru!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI